Publicatie - Verduurzamen van kantoorpanden - TOM Magazine nr 2-2019

Bjorn Eggers: "Wie over het klimaatsysteem spreekt, bedoelt in feite de warmtepomp. De installatie is zo populair dat het lijkt of alleen daarmee alleen het smelten van de ijskappen tot staan kan worden gebracht. Dat is niet zo, stelt Bjorn Eggers van Emondt Multiclima realistisch: “Er zijn meer facetten voor een betere energieprestatie nodig: is de schil van het gebouw goed geïsoleerd, is er een verlichtingsplan, hoe is de beglazing. Als dat niet in orde is, dan brengt een warmtepomp niet het rendement dat je er van kunt verwachten. Uiteindelijk gaat het immers om de performance en dus om met een minimaal energieverbruik maximale prestaties behalen.”
Bovendien is een warmtepomp een zeer complex apparaat, zegt hij: “De vraag is nu enorm. Er zijn echter installateurs die een korte opleiding hebben gedaan en warmtepompen installeren. Bedrijfjes die het erbij gaan doen. Kijk, het is een mooie machine maar er zitten honderden functionaliteiten in. Alles moet kloppen om het rendement te behalen.”

Tot slot benadrukt Bjorn Eggers van Emondt Multiclima nog een ander aspect in. Het verduurzamen van een kantoor is nodig voor het bereiken van het wettelijk verplichte label maarhet heeft namelijk nog een gunstig effect: “Het is niet alleen de wet-en regelgeving, het gaat ook om een prettig werkklimaat. En dat moet je zien als een secundaire arbeidsvoorwaarde. We willen niet meer met een dikke trui achter het bureau zitten. En nee, een prettig klimaat om in te werken is geen verwennerij. Mensen krijgen en houden is moeilijk in deze tijd. En zeker jonge mensen stellen andere eisen. Ik zie die ontwikkeling als met auto’s: vroeger reed je met de ramen open bij warm weer, toen kregen we zo’n knopje met drie standen en nu is climate-controle standaard.”